VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De economische groei in China gaat dit jaar lager uitvallen dan verwacht. Maar achter deze wolken schijnt voor beleggers wellicht toch de zon: de Chinese regering gaat de economie flink stimuleren met belastingverlagingen, en het gewicht van Chinese aandelen in de belangrijke internationale aandelenindices gaat fors omhoog.

De groei van de Chinese economie komt dit jaar vermoedelijk tussen de 6 en 6,5 procent te liggen, waar eerder een groei van 6,5 procent werd voorzien. Dat lijkt nu ook weer niet een economische depressie, maar als die groei richting de 6 procent gaat, krijgt het land met de traagste groei in bijna dertig jaar te maken. In 2018 groeide de Chinese economie met 6,6 procent.

China wordt geraakt door het handelsconflict met de Verenigde Staten, waardoor de internationale vraag naar Chinese producten onder druk staat. Ook het consumentenvertrouwen in het land daalde.

Belastingverlagingen van omgerekend circa 263 miljard euro moeten de economie van nieuwe impulsen voorzien. China gaat ook de investeringen in infrastructuur opschroeven. Een doorbraak in de ruzie met de Verenigde Staten over importheffingen en diefstal van intellectueel eigendom kan de koersen op de Chinese beurzen (en in de rest van de wereld) sterk doen opveren.

Slecht nieuws uit China zorgt vaak voor wat lagere koersen, maar op de wat langere termijn doen Chinese aandelen het bepaald niet slecht. Dit jaar ging de Shanghai Stock Exchange Composite Index zo’n 20 procent omhoog. Het belangrijkste Chinese aandeel dat op de Amerikaanse beurzen wordt verhandeld, Alibaba, won sinds 1 januari zelfs ruim 35 procent.

Er zijn ook gunstige berichten. Wat de Chinese aandelen bijvoorbeeld verder omhoog kan helpen, is het feit dat indexmaker MSCI heeft aangekondigd de weging van Chinese aandelen in haar benchmarkindices flink te zullen verhogen. Hieronder drie beleggingsfondsen waarmee van andere mogelijke meevallers uit China kan worden geprofiteerd.



Drie actief beheerde China-fondsen
Het fonds Allianz China Equity heeft een op groei gerichte en waarderingsbewuste aanpak waarmee het zich onderscheidt van zijn concurrenten. De Duitsers hadden een zwak 2017, maar het lange termijn trackrecord is goed. Hoofdbeheerder Christina Chung heeft een indrukwekkende staat van dienst met haar bijna dertig jaar ervaring, maar Morningstar toont zich wel bezorgd over de stabiliteit van het regionale team waar in 2017 de nodige wisselingen plaatsvonden. Omdat de maximale beheervergoeding kan oplopen tot 1,8 procent is het fonds in potentie tamelijk duur. Over de laatste periode lag de lopende kostenfactor daar wel onder, op 1,43 procent.

De portefeuille van Allianz China Equity is van de drie hier besproken fondsen het meest puur Chinees, zo’n 90 procent van de portefeuille bestaat uit Chinese aandelen, de rest is bijna volledig Hongkong. Internetbedrijven Alibaba en Tencent zijn de twee grootste belangen in de portefeuille.

Het Greater China Growth fonds van het Australische First State belegt zoals de naam al aangeeft in groter China, wat betekent dat bijna een kwart van de portefeuille in Taiwan belegd is. China is goed voor iets meer dan de helft, het resterende kwart is voor Hongkong. Chipmaker Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) is de grootste post in de portefeuille, net voor ook hier, Tencent.

Het in Londen gevestigde team van First State gebruikt een beproefd beleggingsproces dat zich richt op kwaliteit, en het fonds heeft een van de beste lange termijn rendementsprofielen in zijn categorie. Hoofdbeheerder Martin Lau heeft 23 jaar ervaring en behoort tot de beste beleggers in Chinese aandelen. Hij wordt gesteund door een kundig beleggingsteam.

First State Greater China Growth is aantrekkelijk geprijsd, de lopende kostenfactor lag in de voorbije periode op 1,06 procent.

Het Schroder ISF Greater China hanteert een bottom-up aandelenselectieproces dat is gericht op groei en waardering. Het fonds heeft de concurrentie verslagen op de korte en de lange termijn, maar is met een lopende kostenfactor van 1,31 procent wat duurder dan het fonds van First State. Beheerder Louisa Lo zit sinds 2002 op dit fonds en is zeer ervaren in Chinese aandelen. Haar ondersteunende team kent wel wat verloop van personeel.

De portefeuille zit qua samenstelling en beetje tussen de twee hierboven in: ongeveer twee derde in China, zo’n 13 procent in Hongkong, 12 procent in Taiwan. De top drie bevat voor deze regio vertrouwde namen: TSMC, Tencent en Alibaba.



VEB-lidmaatschap
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen. Indien u lid bent, maar nog geen account heeft kunt u ook klikken op ‘inloggen’ en daarna een account aanmaken.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap